top of page

День захисників і захисниць України 2023

Щороку у жовтні українці вшановують захисників України, які вже дев'ятий рік дають відсіч російській агресії. У воєнний час це безсумнівно найважливіше свято в році, адже тільки завдяки військовим, медикам і волонтерам Україна зберегла свою незалежність.

День захисників та захисниць України ніколи не буде традиційним святом з гулянням та веселощами. Для українців ця дата — можливість вшанувати воїнів будь-якої статі, що захищають незалежність та суверенітет рідної Батьківщини. Цього дня прийнято згадувати не лише героїв сьогодення, які щодня боронять кордони нашої держави від країни-агресора, але й ветеранів Другої світової війни, наших предків козаків, які виборювали право на незалежність.

День захисників в Україні був заснований в 2014 році за указом президента Петра Порошенка. Свято прив'язали до християнського торжества Покрова Пресвятої Богородиці - 14 жовтня. Це свято дуже шанували запорізькі козаки.

У 2023 році День захисника України перенесли на 1 жовтня за указом президента Володимира Зеленського. Все через реформу церковного календаря. З 1 вересня ПЦУ переходить на новоюліанський церковний календар, в якому всі свята відзначаються на 13 днів раніше. Наприклад, Покрова Пресвятої Богородиці замість 14 жовтня святкуватиметься 1 жовтня. А разом з нею переноситься і дата Дня захисників.



День захисників та захисниць України — свято не тільки військових. Це свято нескорених, свідомих громадян, які вболівають за долю нашої країни, день усіх небайдужих, які своєю професійною діяльністю, сумлінною працею, волонтерською роботою забезпечують Україні захист — економічний, гуманітарний, інформаційний.

28 переглядів
герб2023.png

Відокремлений структурний підрозділ

"Старобільський фаховий коледж Східноукраїнського

національного університету імені Володимира Даля"

bottom of page