top of page

Міжнародний Жіночий День



Вітаємо всіх викладачок, співробітниць і студенток ВСП "Старобільський фаховий коледж СНУ імені В.Даля", а також всіх мам зі святом весни - Міжнародним жіночим днем! Нехай ваша Весна буде з запахом щастя... Нехай з весною прийде МИР!


Адміністрація коледжу



ЩО ЦЕ ЗА СВЯТО?

Щороку 8 березня весь світ відзначає Міжнародний жіночий день, який також ще називають Днем боротьби за жіночі права. Ця визначна дата дозволяє оцінити та відзначити досягнення представниць прекрасної статі у різних сферах людської діяльності в минулому та в наші дні.


ЯК ВИНИКЛА ІДЕЯ СВЯТКУВАННЯ МІЖНАРОДНОГО ЖІНОЧОГО ДНЯ?

Перші згадки про жіночий день стосуються Давнього Риму, коли дівчата та жінки вбиралися у святковий одяг та прямували до храму, щоб вклонитися богині Весті. У той самий день представниці прекрасної статі отримували різні подарунки від своїх чоловіків. Проте історія нашого свята, що відзначається 8 березня, розпочалася в 1857 році.

Саме 8 березня 1857 року у Нью-Йорку відбулася перша демонстрація працівниць фабрик, які вимагали гідної заробітної плати та зменшення робочого дня з 16 до 10 годин. На мітингу також піднімалося питання про можливість для жінок здобувати освіту та голосувати. Після цього з’явилася перша жіноча профспілка, а дівчат почали допускати до навчання у вищих навчальних закладах.

У лютому 1908-го на вулиці Нью-Йорка вийшло близько 20 000 жінок, які виявляли своє невдоволення щодо відсутності рівних прав між чоловіками та жінками. Наступного року в колах американських соціалістів виникла ідея святкування жіночого дня у всьому світі. Свято припадало на останню неділю зими.

У 1910 році активістка всесвітнього жіночого руху Клара Цеткін підняла питання про створення святкового дня, який об’єднував би жінок усього світу та збирав їх на демонстрації. Таким чином, громадськість мала прислухатися до тих проблем, які хвилюють кожну жінку.

Дата 8 березня з’явилася не відразу, тільки в 1914 році було реалізовано ідею перенести свято на цей день березня. А згодом, Організація Об’єднаних Націй проголосила його Днем боротьби за жіночі права.

1975 року, під час Міжнародного року жінок, Організація Об’єднаних Націй почала відзначати 8 березня як Міжнародний жіночий день. Через два роки, у грудні 1977 року, Генеральна Асамблея прийняла резолюцію, яка проголосила День боротьби за права жінок і міжнародний мир, що відзначається державами-членами у будь-який день року відповідно до їхніх історичних та національних традицій. Організація Об’єднаних Націй відзначає Міжнародний жіночий день 8 березня з 1975 року. День традиційно відзначається посланням Генерального секретаря. 


ЧОМУ ВАЖЛИВИЙ ЦЕЙ ДЕНЬ? 

Щороку свято проводиться під егідою ООН, де розглядаються окремі теми, що пов’язані з проблемами жінок у всьому світі.




22 перегляди

Останні пости

Дивитися всі
герб2023.png

Відокремлений структурний підрозділ

"Старобільський фаховий коледж Східноукраїнського

національного університету імені Володимира Даля"

bottom of page