top of page

Проблеми водних ресурсів у світі: зустріч з Сарою Ахмед

Вода – синонім життя, його невід'ємна частина. Її якість та кількісні запаси безпосередньо пов'язані зі станом навколишнього середовища. Водні ресурси забезпечують існування людей, тваринного і рослинного світу, є обмеженими та уразливими природними об'єктами. Проблеми охорони цього цінного ресурсу планети і були обговорені 27 лютого на лекції, спікером якої була Сара Ахмед (Adjunct Professor, IISER-Pune Founder-Director, living waters museum) - професор, засновниця і директор Музею води в Індії. Тема лекції "How about Visualizing our Liquid Pasts through Digital Media and the Arts" - ознайомлення суспільства з проблемою води через цифрові медіа, освіту та мистецтво: Музеї Живої Води.



Серед інших учасників зустрічі були одинадцять викладачів ВСП «Старобільський фаховий коледж СНУ ім.В.Даля» і дізналися багато цікавої інформації. Лекція закінчилася жвавою дискусією між лектором та аудиторією.





Сара Ахмед зазначила, що вони співпрацюють з окремими особами та установами, щоб повідомити про різноманітність водних проблем поза кордонами та межами і щоб надихнути до дбайливого ставлення до води.


Деякі тези лекції:

 

Цінність води:

  • перше, що пропонують гостю - склянка води;

  • у деяких цивілізаціях високопоставленим гостям завжди миють підошви;

  • вода послужила основою древніх цивілізацій, імперій, міст;

  • королі та заможні купці забезпечували водою населення  будуючи східчасті колодязі, резервуари, місця для купання;

  • не кожен мав доступ до води.

 

Через глобальну мережу Музеїв води, має бути представлене  нове сприйняття води, етичні бачення, пов’язані з правильним ставленням до неї та більш стійкими моделями управління водними ресурсами, як джерело творчого натхнення для появи нової водної цивілізації, яка б закликала людей та установи вживати невідкладних заходів, щоб привернути нашу увагу на наше ставлення до води – еліксиру життя, яке погіршується.

 

Чому саме Музеї води?

Нова парадигма водного господарства вимагає переосмислення що є вода і що вона значить - для всіх, хто нею користується. Музеї води в усьому світі показують та інтерпретують видатну плинну спадщину, матеріальну і нематеріальну, від стародавніх артефактів до стратегій боротьби з дефіцитом води, забрудненням та кліматичними змінами. Але, поки музеї є сховищами нашої водної спадщини, їм потрібно відігравати більшу роль у допомозі людям знову поєднатися з водою в усіх її вимірах.


Статтю підготували Ярослава Федірко, Світлана Новікова

 








Покликання на сайт Музею води Сари Ахмед:

42 перегляди

Останні пости

Дивитися всі
герб2023.png

Відокремлений структурний підрозділ

"Старобільський фаховий коледж Східноукраїнського

національного університету імені Володимира Даля"

bottom of page