top of page

Радіодиктант національної єдності – пишемо разом

Радіодиктант національної єдності – щорічна подія, яку започаткувала команда Українського радіо до Дня української писемності та мови у 2000 році. Цьогоріч його проводять уже 23-й рік поспіль. Головна мета радіодиктанту єдності - не перевірити знання, а об'єднати українців в Україні та за її межами.



27 жовтня об 11:00 годині викладачі і співробітники ВСП «Старобільський фаховий коледж СНУ ім. В. Даля» традиційно долучилися до флешмобу «Радіодиктант національної єдності – пишемо разом», трансляція якого відбувалась на ресурсах:

  • Українське Радіо та Радіо Культура;

  • ефір телеканалу Суспільне Культура;

  • ютуб-каналі Українського Радіо;

  • фейсбук-сторінкі Суспільного.

День української писемності та мови з 1997 року відзначали 9 листопада, у день пам’яті преподобного Нестора Літописця, який започаткував писемну українську мову.

Цього року дата свята змінилася - Україна вперше відзначає День української писемності та мови 27 жовтня. Перенесення пов’язане з переходом Православної церкви на новоюліанський календар, згідно з яким дати неперехідних свят змістилися на 13 днів раніше.

28 липня 2023 року Президент України підписав указ про зміну дати святкування Дня української писемності та мови - з 9 листопада на 27 жовтня.



Текст радіодиктанту 27 жовтня 2023 року під назвою «Дороги України» надиктував відомий актор театру та кіно Олексій Гнатковський, який зіграв Івана Довбуша у популярному фільмі «Довбуш», а авторкою радіодиктанту 2023 року стала українська поетеса та перекладачка Катерина Калитко.

На сьогодні дана подія стала наймасштабнішим регулярним флешмобом з популяризації української мови та грамотності.

Текст диктанту буде опубліковано 30 жовтня на сайті «Українського радіо» та «Суспільного».


Підготувала: Ольга КОВАЛЬОВА



93 перегляди
герб2023.png

Відокремлений структурний підрозділ

"Старобільський фаховий коледж Східноукраїнського

національного університету імені Володимира Даля"

bottom of page