top of page

21 листопада - День Гідності та Свободи

День гідності та свободи – важливе державне свято, яке українці щороку відзначають 21 листопада.

Цьогоріч День Гідності та Свободи відзначається на тлі повномасштабного вторгнення рф, яке розпочалося 24 лютого 2022 року. Україна знову бореться за свою свободу та незалежність, захищаючись від агресора. Теперішня війна – це новий Майдан, але вже в межах всієї країни. Державне свято відбувається в умовах масштабної агресії та враховуючі нові реалії, повітряні тривоги та те, що значна частина учасників Революції сьогодні перебуває на війні. Ключова теза цьогорічної дати полягає у тому, що Революція Гідності – це був перший переможний бій цієї війни.

Події Майдану змінили український народ, його погляди, мрії та віру у своє майбутнє.

Гідність та свобода вписані в генетичний код українців, століттями українська нація доводила, що ніхто не позбавить нас цих якостей. Цю істину підтвердили й доленосні для незалежної України революції та війна з російським загарбником. Агресор може спробувати лишити нас світла чи тепла, спробувати захопити наш дім, нашу землю, але йому не забрати в українців ані Гідність, ані Свободу.

Кожен з нас знає, якою дорогою ціною нашій країні дається свобода. Ми завжди будемо пишатися і берегти в серці світлу пам’ять про наших відважних співвітчизників, які віддали свої життя за Свободу, Гідність та Незалежність нашої держави.



Історія свята


Його встановлено згідно з Указом Президента від 13 листопада 2014 року на честь початку цього дня двох знаменних подій у новітній українській історії - Помаранчевої революції 2004 року та Революції Гідності 2013 року, повідомляє Укрінформ.

День Гідності та Свободи став своєрідним наступником свята Дня Свободи, що відзначався на честь Помаранчевої революції з 2005 по 2011 роки 22 листопада, але був скасований.


Через 9 років в 2013 році відбулися трагічні події на Майдані, які коштували життя багатьом громадянам. Тоді з 21 листопада тисячі громадян зібралися на Майдані незалежності з протестами проти курсу на росію. Протягом трьох місяців протестувальники вимагали продовжити Євроінтеграцію та припинити застосування грубої сили до громадян. 18-20 лютого відбулися жорсткі сутички з протестувальниками. Десятки українців загинули.


На честь подій Помаранчевої революції та Євромайдану встановлено свято - День гідності та свободи. Воно прославляє волелюбність і мужність нашого народу, прагнення до демократії, вшановує національні інтереси держави і права людини.

Метою запровадження пам’ятної дати є утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, вшанування патріотизму й мужності громадян, які стали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини, національних інтересів держави та її європейського вибору. 


Цей день важливий для українців ще й тому, що це дуже добра нагода пригадати той унікальний соціальний досвід, який набули українці, це добра нагода спростувати міфи проте що українці не можуть об’єднуватися і перемагати. Наші майдани переконали у зворотньому. 


Це також нагода актуалізувати ідею індивідуальної і колективної свободи вибору, як базової цінності і водночас інструмент досягнення цього, тобто пряме народовладдя, коли народ відчув відповідальність за долю своєї країни, за долю власних дітей і заявив про свою готовність відстоювати цей вектор аж до самопожертви. 


Сьогодні ми вшановуємо Героїв Небесної Сотні та всіх українських воїнів, які беруть участь у війні на сході держави, усіх тих, хто власним життям, своєю жертовністю демонструють щире прагнення українців жити у вільній, демократичній і суверенній державі. Усі вони залишаються в пам’яті народу назавжди, стають гордістю й прикладом для майбутніх поколінь.


Нехай буде мирне небо над українською землею, добробут й родинна злагода у домівках , та не згасає віра в щасливе майбутнє Української держави.


Підготувала Ольга Ковальова



32 перегляди

Останні пости

Дивитися всі
герб2023.png

Відокремлений структурний підрозділ

"Старобільський фаховий коледж Східноукраїнського

національного університету імені Володимира Даля"

bottom of page