top of page

Засади європейської аграрної політики

Оновлено: 28 бер.

Проєкт “Сприяння розвитку професійної освіти в аграрних коледжах України (FABU)” між Німеччиною та Україною є інструментом двостороннього обміну фаховим та політичним досвідом, поглядами та політичними рішеннями в контексті переходу до стійких стабільних продовольчих систем.


27 березня 2024 року Науково-методичний центр ВФПО за підтримки німецько-українського проєкту FABU провів онлайн-семінар на тему «Засади європейської аграрної політики». В роботі семінару взяли участь викладачі ВСП «Старобільський фаховий коледж СНУ ім. В. Даля» Ковальов М.А., Ткаченко Ю.В., Ковальова О.В.





Інтеграція України до ЄС є доволі непростою та відбувається досить тривалий період. Досвід євроінтеграції України в умовах війни має унікальний характер. Здійснюючи опір широкомасштабній збройній російській агресії, потерпаючи від величезних людських і фінансово-економічних втрат, країна набула статусу кандидата на вступ до ЄС. Це важливий, але не завершальний етап євроінтеграції. Навіть в умовах війни, необхідно здійснювати реформи, необхідні для набуття членства в ЄС і забезпечувати умови для повоєнного відновлення України за європейськими нормами і стандартами, поглиблювати партнерство з ЄС на секторальних напрямах.


Для проведення циклу вебінарів запрошені кращі німецькі експерти у цій сфері. Цей семінар проводив доктор Peter Pascher, який  зазначив: «війна закінчиться і все буде добре в Україні. Знаємо, що нас чекає не простий процес, але ми віримо, що досягнемо високих результатів в освітній та науковій роботі, що стосується спільної аграрної політики (САП)».


На семінарі були розглянуті такі питання:

1.    Історія Європейської аграрної політики.

2.    Правові засади.

3.    Спільна аграрна політика (САП) на 2023-2027 роки.

4.    Вступ до ЄС з прийняттям «acquis communautaire» (законодавство ЄС).

5.    Використання ресурсів спільної аграрної політики  (САП).


Як Україна, так і Німеччина мають потужний аграрний сектор, інтегрований у глобальні ланцюги постачання, розвинуту аграрну інфраструктуру, активне громадянське суспільство та високий науковий потенціал. Відповідні суб’єкти в обох країнах зацікавлені у поглибленні відкритого та об’єктивного діалогу, оскільки виклики продовольчої та аграрної політики, які усвідомлюються на регіональному рівні є глобально взаємопов’язаними і можуть бути подолані лише у співпраці та взаємопорозумінні.

 

Матеріал підготував Максим КОВАЛЬОВ


Основні тези семінару













46 переглядів
герб2023.png

Відокремлений структурний підрозділ

"Старобільський фаховий коледж Східноукраїнського

національного університету імені Володимира Даля"

bottom of page